تلسکوپ فضایی هابل عکسهایی از فروپاشی یک سیارک به زمین ارسال کرده است که به طرز عجیبی متلاشی شده است و اکنون به بیش از ۱۰ تکهی کوچک شکسته شده است. گرچه بسیاری از دنبالهدارها با نزدیک شدن به خورشید متلاشی میشوند و تکههای آنها در فضا سرگردان میشوند، اما متلاشی شدن یک سیارک به این شکل، تا به حال در کمربند سیارکها رصد نشده بود.
P/2013 R3 اولین بار به شکل یک جسم تیرهرنگ در شهریور ۹۲ رصد شده بود، یک ماه بعد تلسکوپ کک (Keck Telescope) تصویری از آن ارسال کرد که نشان میداد سه تکه شده است و پس از آن هابل برای تهیه تصاویر دقیقتر برای تصویربرداری از این سیارک برنامهریزی کرد. اما تصاویر هابل نشان داد که این سیارک به بیش از ۱۰ تکه کوچک شکسته شده است که هر یک حدود ۲۰۰ متر شعاع دارند.
دادههای هابل نشان داد که تکههای این سیارک با سرعت حدود ۱.۵ کیلومتر در ساعت در حال فاصله گرفتن از یکدیگر هستند. محققان مرکز تحقیقاتی ماکس پلانک در آلمان گفتهاند این پدیدهی عجیبی است که یک سیارک به این شکل متلاشی شود و احتمال میدهند که نتیجهی برخورد با سیارک دیگری در کمربند سیارکها باشد، چرا که اگر سیارک در اثر فشار و گرم شدن یخهای داخلی از بین رود به این شکل تکهتکه نمیشود. تعدادی از سیارکها هنگام نزدیک شدن به خورشید و با تبخیر شدن یخهای داخلی از بین میروند، اما این سیارک هنوز راه زیادی تا نزدیک شدن در این حد به خورشید در پیش داشت. همینطور این سیارک به قطعات کوچک زیادی تبدیل شده است که میتوانند منبع عظیمی برای یک بارش شهابی بزرگ در آینده تبدیل شوند. قطعا تعداد زیادی از این تکهها به سمت خورشید خواهند رفت و از بین میروند، اما باقیمانده روزی به شهابهای نورانی در آسمان شب زمین تبدیل میشوند.

یک دیدگاه